Friday, August 13, 2010

Mengharap Kasih Sayang Tuhan


Assalamua'laikum,sahabat yang dirahmati ALLAH.

hari ni nk kongsi sebuah buku yg saya baca,tjuknya 'Mengharap Kasih Sayang Tuhan'

karya Imam Nawawi.Imam nawawi atau nama sebenarnya Abu Zakaria Yahya bin Sharaf an-Nawawi adalah tokoh autoritatif dalm bidang hadis.


Buku ini terbahagi kepada 4 bahagian:

a) Takutkan ALLAH

b)Mengharap belas kasihan ALLAH.

c)Bersangka baik pada ALLAH.

d)Takut dan Mengharap pada ALLAH.


kali ni saya kongsi bahagian pertama dulu'TAkutkan ALLAH",tanyalah iman adakah kita sebenarnya takutkan ALLAH.


"Wahai bani Israil!Ingatlah nikmatKu yang telah Aku berikan kepadamu.dan penuhilah janjimu kepadaKu,niscaya Aku penuhi janjiKu kepadamu,dan takutlah kepadaKu saja"2:40.


Allah berfirman"Wahai manusia!TAkutlah kepada Tuhanmu.Sesungguhnya,gempa hari kiamat itu adalah kejadian yang dasyat.Ingatlah,pada hari kamu melihat peristiwa itu,lalailah semua wanita yang menyusui anaknya daripada anak yang disusukan dan gugurlah segala kandungan wanita yang hamil dan kamu melihat manusia dalam keadaan mabuk,padahal mereka semua tidak mabuk,akan tetapi azab ALLAH itu amat berat'.22:1-2.


Ini adalah janji dari ALLAh,kiamat pasti akan berlaku..tetapi adakah kita mempunyai persiapan secukupnya untuk menghadapi dunia yang kekal abadi..jika baik amalannya syurga balasanya,jika buruk amalannya neraka tempatnya.


Nu'man bin Basyir bekata"Saya mendengar Rasulullah berkata,"Sesungguhnya seksaan yang paling ringan bagi ahli neraka adalah seorang yang diletakkan dua bara api dibawah kedua kakinya.Dengan cara itu,mendidih otaknya.Orang itu sendiri tidak yakin,ada lagikah orang lain yang mendapat seksaan lebih pedih daripadanya.Sedangkan seksaan yang diterimanya itu adalah yang paling ringan berbanding dengan seksaan yang lain". oleh Bukhari dan Muslim.


Allahuakhbar,itu baru seksaan yang paling ringan...wahai diri fikirkanlah dosa yang telah dilakukan selama ni..


"ya ALLAH,ampunilah aku dan saudaraku.Masukkanlah kami dalam rahmat-Mu.Engkaulah yang Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani."


-jika salah minta tegur-


No comments:

Post a Comment